Blonde Pater

geschiedenisBP

Geschiedenis

In 1988 kochten Louis en ik café de City Bar aan de Houtstraat in Nijmegen van Jo Samson. Het was een donkerbruin cafeetje met 5 tafeltjes en een clientèle van journalisten en kunstenaars. We knapten het op met een likje lichte verf om het opener en toegankelijker te maken voor publiek overdag en doopten het om tot “de Blonde Pater”. We woonden boven de zaak en gebruikten ons eigen kleine keukentje om wat broodjes en hapjes te kunnen verkopen. Ook de afwas ging via het kleine handliftje naar boven en werd met de hand afgewassen. We waren nog een echte kroeg en gingen ‘s nachts om 02.00 uur dicht. In 1990 kregen we een lening bij de bank om een serre aan te bouwen. We werkten ons drie slagen in de rondte en elke cent die we verdienden stopten we weer in de zaak. Ook de centen die we nog niet hadden want toen al droomde Louis van een betere espressomachine waar echt geen geld voor was. Maar op een avond zei hij tegen mij: “Oh Nick…….., ik geloof dat ik vanmorgen een nieuwe espressomachine heb gekocht.” Ik kan me niet meer herinneren hoe we dat geld bij elkaar gesprokkeld hebben maar die nieuwe machine kwam er omdat dat nou eenmaal nodig was voor het bedrijf wat we voor ogen hadden. Een bedrijf waar iedereen, inclusief kleine kinderen, zich lekker en welkom zou voelen met de nadruk op kwaliteit en gastvrijheid. In 1997 hebben we het interieur voor de eerste keer verbouwd. Er kwam een nieuwe bar in en alles zag er weer wat gelikter uit.

Langzaam maar zeker verschoof de nadruk van de avond naar de dag en toen we in 2000 onze eerste dochter kregen waren we blij dat we niet meer tot diep in de nacht hoefden te werken. Koffie werd steeds belangrijker en toen koffiebranderij Peeze in 2002 de eerste Baristawedstrijden in Nederland introduceerde was Louis de allereerste deelnemer. Twee maanden ervoor waren we op vakantie in China en stroopten we de markten af op zoek naar mooie ingrediënten voor zijn signature koffie om vervolgens met meer dan 10 kg suikerriet in onze koffer terug te keren. Drie keer heeft Louis zelf meegedaan maar wedstrijden waren niks voor hem. Daar werd hij te zenuwachtig van. Maar personeel motiveren om te presteren en over koffie te leren, daar was Louis erg goed in. Met Rose van Asten reisde hij de wereld over naar alle wereldkampioenschappen en met Liesbeth Sleijster ging hij naar Brazilie om een koffie uit te zoeken voor het WK. Ze werd uiteindelijk 3e!  Avonden trainen bij ons thuis. Gezellige avonden die soms al om 18.00 uur begonnen met eten. Want als ze dan toch moesten trainen was het wel net zo gemakkelijk uit het werk direct naar ons te komen en mee te eten vonden ze. Dit tot groot genoegen van onze dochters!!! Veel praten, proeven en experimenteren en eindigen met de nodige discussie, niet altijd over koffie, en glazen wijn. Zo ging het meestal en gaat het nog steeds. Het resultaat is een enorme kennis over koffie en vele kampioenen en bekende Barista’s.

In 2006 kregen we de kans om het buurpand bij de zaak te trekken en achter de zaak grond te kopen waar we een nieuwe keuken konden bouwen. Het werd een enorme verbouwing. Tijdens de verbouwing bleven we gewoon geopend wat soms tot vreemde taferelen leidde. Gasten die een broodje zaten te eten terwijl er een meter verder een dikke muur werd weggebroken of een toiletwagen midden op het terras. Gelukkig konden onze gasten er ook om lachen en bleven ze gewoon terugkomen. Op 14 april 2007 heeft Jo Samson, de vorige cafébaas, de veel grotere en nieuwe Blonde Pater geopend. Onze koks voelden zich in Luilekkerland in de nieuwe keuken en achter de nieuwe bar waren ze ook dik tevreden met de betere routing. Louis en ik waren trots op ons mooie nieuwe bedrijf.

In 2008 werd Louis ernstig ziek. In juli 2010 is hij gestorven. Ik en alle medewerkers van de Blonde Pater zetten dit bedrijf voort in zijn geest omdat het ook onze geest is!

 

Nicky Maas

 

 

DBC Louis Claus Award

 

In 2010 hebben de koffievrienden van Louis de “DBC Louis Claus Award” in het leven geroepen. Dit is een prijs die elk jaar bij de finale van het NBC (Nederlandse Barista Championships) wordt uitgereikt aan jong aanstormend talent. Wij zijn trots en blij dat Louis zo elk jaar als inspirator en motivator van jonge mensen in de koffiewereld wordt herdacht.