Blonde Pater

koffiebijbp

Koffie bij de BP

Koffie bij de BP is iets speciaals. Wij maken koffie met liefde en passie en dat proef je! Achter de espressomachine belanden is ongeveer het hoogste wat je bij ons kunt bereiken. Voordat je daar mag staan gaat er heel wat opleiding aan vooraf. Een boel theorie over het hele proces van bes tot boon en over de techniek van het maken van een espresso of cappuccino. Daarna wordt er veel geproefd en getraind. En als je dat achter de rug hebt mag je op rustige momenten je geluk achter de machine in de zaak beproeven. Vervolgens doen we met de echte cracks mee aan wedstrijden (zie bekers en medailles). Er zijn Cupping wedstrijden (koffie proeven) en Latte Art wedstrijden, het schenken van mooie figuren in een latte of cappuccino. En dan zijn er ook nog de Barista wedstrijden, waarbij het om de kwaliteit van de koffie en de professionaliteit van de Barista gaat. Bij zo’n Baristawedstrijd moeten de Barista’s 4 espresso’s, 4 cappuccino’s en 4 signature drinks presenteren. Een signature drink is een op espresso gebaseerd drankje, koud of warm, dat een nog duidelijke koffiesmaak heeft. Er mag geen alcohol in voorkomen. Voor deze signature drinks werken wij samen met serrenkok Ysbrandt Wermenbol van Restaurant Le Marron (1 Michelinster) in Malden die voor ons afgelopen jaar de mooiste creaties heeft gemaakt. Een Barista (barman op zijn Italiaans) is een vakman of -vrouw die zich toelegt op het maken van espresso en op espresso gebaseerde dranken. Een Barista heeft kennis over de techniek van de espressomachine en de processen bij het bereiden van espresso. Het is dus een echt vak! Heb je al die kennis niet dan ben je in staat van hele mooie koffiebonen een kop slootwater te maken. Een Barista weet hoe je het optimale uit die bonen haalt en maakt er dus een mooie espresso van. Daarom stoppen wij zoveel tijd en energie in het opleiden van onze Barista’s. We bezoeken regelmatig branderijen en gaan zelfs internationaal om onze kennis te vergroten. En dat kunt u proeven!

Het draait niet alleen om espresso in de Blonde Pater. We verkopen ook zogenaamde slow coffee uit een Espro Press koffiepot. Een French Press systeem maar dan met dubbele microfilter. Hiermee krijg je een heerlijke subtiele kop filterkoffie met veel body. We veranderen zeer regelmatig van koffie en hebben koffie’s van verschillende oorsprong en branderijen. Natuurlijk letten we er op dat de koffieboeren goed betaald krijgen en gaan alleen in zee met branders die ditzelfde principe hanteren.

 

Louis Claus Trofee

 

In 2010 hebben de koffievrienden van Louis de “Louis Claus Trofee” in het leven geroepen. Dit is een prijs die elk jaar bij de finale van het NBC (Nederlandse Barista Championships) wordt uitgereikt aan jong aanstormend talent. Wij zijn trots en blij dat Louis zo elk jaar als inspirator en motivator wordt herdacht. In 2012 heeft Mark Jordaan van de koffiebranderij “Man met Bril Koffie” uit Rotterdam de Louis Claus Trofee gewonnen.